Posted on

Jak podawać ciepłe posiłki? Przegląd termosów i naczyń żaroodpornych

Organizując przyjęcie czy bufet, musimy zadbać nie tylko o smaczną kuchnię, ale również o to, żeby przygotowane potrawy podać gościom w odpowiedni sposób. Ma to szczególne znaczenie w przypadku ciepłych posiłków, które niezabezpieczone przed szybkim wychłodzeniem mogą stracić walory smakowe oraz przyjemny aromat.

Sprzęt gastronomiczny do serwowania ciepłych posiłków

Na domowych przyjęciach, konferencjach biznesowych, imprezach plenerowych – ciepłe posiłki sprawdzają się przy okazji różnych wydarzeń. Są sycące, rozgrzewają i dostarczają energii lepiej niż typowe przekąski, więc warto zadbać, by pojawiły się na stole. Odpowiednio dobrane naczynia do serwowania posiłków ochronią potrawy przed utratą ciepła i walorów smakowych. Warto dopasować je do charakteru wydarzenia, zwłaszcza że sprzęt cateringowy jest dziś dostępny w szerokim asortymencie. Bez problemu znajdziemy naczynia odpowiednie do podawania gorących zup, zapiekanych mięs czy ciepłych sosów.

Podgrzewacze – naczynia gastronomiczne idealne do podawania gorących posiłków

W przypadku gdy na stół chce się podać gorące dania główne: mięsa, ryby, zapiekanki oraz pasujące do nich dodatki w postaci ciepłych kasz, jarzyn lub sosów, warto wyposażyć się w naczynia żaroodporne z podgrzewaczami. Są one nie tylko funkcjonalne, ale również bardzo estetyczne, dzięki czemu ładnie komponują się nawet z najelegantszą zastawą. Naczynia te dostępne są w różnych rozmiarach i kształtach, co umożliwia dopasowanie wyposażenia gastronomicznego do liczby konsumentów, charakteru wydarzenia czy rodzaju potrawy.

Podgrzewacze – naczynia gastronomiczne idealne do podawania gorących posiłków

W przypadku gdy na stół chce się podać gorące dania główne: mięsa, ryby, zapiekanki oraz pasujące do nich dodatki w postaci ciepłych kasz, jarzyn lub sosów, warto wyposażyć się w naczynia żaroodporne z podgrzewaczami. Są one nie tylko funkcjonalne, ale również bardzo estetyczne, dzięki czemu ładnie komponują się nawet z najelegantszą zastawą. Naczynia te dostępne są w różnych rozmiarach i kształtach, co umożliwia dopasowanie wyposażenia gastronomicznego do liczby konsumentów, charakteru wydarzenia czy rodzaju potrawy.

Kociołki – sprzęt cateringowy do serwowania zup i potraw jednogarnkowych

Zupy i dania jednogarnkowe również można podać gościom w elegancki sposób, bez obaw o temperaturę wydawanego posiłku. Sprawdzonym rozwiązaniem okaże się tu kociołek gastronomiczny lub waza z podgrzewaczem. Przy mniej oficjalnych okazjach w bufecie można ustawić pojemne termosy gastronomiczne. Warto wiedzieć, że profesjonalny sprzęt cateringowy często posiada wbudowaną funkcję ustawiania temperatury, co ułatwia użytkowanie urządzenia i eliminuje wymóg zatrudnienia obsługi.

Termosy cateringowe do ciepłych napojów

Przy organizacji przyjęcia, bankietu czy też szkolenia firmowego, warto pomyśleć także o funkcjonalnych termosach na napoje gorące. Kawę czy herbatę można podawać w poręcznych termosach konferencyjnych. Alternatywą dla nich są popularne warniki do wody, przy użyciu których goście sami mogą przyrządzić swoje ulubione napoje.
Wygodne w obsłudze naczynia do serwowania oraz podgrzewania potraw i napojów to gwarancja właściwej temperatury posiłku, ta z kolei ma ogromny wpływ na jego smak oraz aromat. Warto postarać się o odpowiednie wyposażenie. Jeśli nie mamy takiego w domu i nie chcemy kupować, możemy skorzystać z oferty firmy wypożyczającej sprzęt gastronomiczny.