Posted on

Jaki serwis obiadowy wybrać na uroczystą kolację?

Urodziny, jubileusz, spotkanie biznesowe czy świąteczna kolacja – istnieje wiele okoliczności, podczas których serwis obiadowy z porcelany okaże się niezbędny. Czym powinna wyróżniać się zastawa przeznaczona na uroczyste spotkania przy stole? Przede wszystkim estetyką, o której decyduje m.in. forma naczyń. Klasyczne kształty talerzy, salaterek, mis czy dzbanków to wyraz ponadczasowej elegancji, która sprawdza się niezależnie od okoliczności.

Zastawa stołowa kolorowa czy uniwersalna?

Świąteczny serwis obiadowy powinien być utrzymany w uniwersalnym odcieniu. Biel, ecru czy krem to idealna propozycja na wiele formalnych okazji, nawet jeśli będziemy gościć jedynie kilka osób. Taki komplet naczyń nie tylko prezentuje się gustownie, ale również świetnie komponuje się z dowolną aranżacją stołu – można go z powodzeniem zestawić z wieloma barwami obrusów, bieżników czy serwetek. Takiej swobody nie daje kolorowa zastawa stołowa, którą lepiej przeznaczyć do codziennego użytku lub na mniej formalne spotkania.

Serwis obiadowy do zmywarek, czyli praktyczne cechy zastawy

Wybierając komplet obiadowy, zwróćmy uwagę na materiał jego wykonania. Naczynia porcelanowe wytworzone ze szlachetnego, wytrzymałego surowca są jednym z najlepszych wyborów na wystawne kolacje, świąteczne obiady czy spotkania biznesowe. Dodatkową zaletą będzie możliwość mycia naczyń w zmywarce. Dzięki temu zaoszczędzimy sporo czasu na ręcznym zmywaniu, a także zyskamy pewność, że wszystkie elementy serwisu obiadowego będą idealnie czyste.

Komplet obiadowy z porcelany – dla ilu osób?

Wybór serwisu nie może być przypadkowy. Powinien obejmować dokładnie taką liczbę naczyń, jaka pozwoli przygotować nakrycia dla wszystkich zaproszonych gości. Trzeba wziąć pod uwagę przede wszystkim odpowiednią liczbę talerzy oraz niezbędnych sztućców. Pozostałe elementy zastawy stołowej, np. półmiski czy dzbanki, nie muszą odpowiadać liczbie osób przy stole, ale powinno być ich tyle, by każdy z gości mógł swobodnie z nich korzystać.

Niezbędne elementy eleganckiego kompletu naczyń

Zestawy obiadowe mogą składać się z różnych rodzajów naczyń. Niezbędne są głębokie oraz płytkie talerze, a najczęściej także elementy dodatkowe, takie jak np. dzbanek lub karafka, kubki lub filiżanki, a także misa, waza i sosjerka. Jeśli w naszym serwisie obiadowym brakuje niektórych naczyń lub po prostu jest on zbyt mały na planowaną uroczystość, można zdecydować się na skorzystanie z usług wypożyczalni. Zyskamy wtedy pewność, że nasz stół pędzie prezentował się elegancko i nie zabraknie na nim żadnego funkcjonalnego naczynia.